Halte Hoekkamer

Gepubliceerd door Myra Stals op

đź“· halte hoekkamer

Op vrijdag 17 april 1959 naderde even na half negen ’s morgens een bus van de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg Maatschappij de kruising Hogeweg-Absdaalseweg, dicht onder Hulst, maar nog net gelegen op het grondgebied van de gemeente Sint Jansteen (links van deze locatie ligt nu de rotonde op de kruising van de rondweg Hulst, de Absdaalseweg en de N258 richting Absdale en Axel).

Chauffeur Adriaan Sijs uit Axel moest hier uitwijken voor een veewagen, die uit een zijweg de voorrangsweg opkwam en boorde zijn autobus een meter of drie in het huis van de familie Adam.

De ochtendrit van de vaste lijn Terneuzen-Hulst was goed bezet met voornamelijk schooljeugd op weg naar de school voor Bijzonder Lager Onderwijs en naar het Janseniuslyceum, beide in Hulst. Ondanks de forse klap kwamen de meeste passagiers er met wat schrammen en builen vanaf en een enkeling had een lichte shock.  Minder fortuinlijk waren twee inzittenden met een botbreuk, resp. een kaakfractuur en een aantal kinderen, van wie tanden waren uitgeslagen. Niemand raakte ernstig gewond.

Van de bewoners van de woning kwam iedereen met de schrik vrij, omdat er niemand aanwezig was in de verwoeste, weinig gebruikte hoekkamer en de erboven liggende slaapkamer. De 79-jarige, bij zijn zoon inwonende, Peter Adam bevond zich in het aangrenzende vertrek, dat door schuifdeuren met de hoekkamer verbonden was. Toen hij deze opende stond hij oog in oog met de nog in de bus gezeten chauffeur, die een spierwit aangezicht had van het fijne glasgruis, maar verrassend genoeg niet gewond was.

De lichtgewonden werden allen ter plaatse behandeld, de inzittenden met breuken en verwondingen aan mond en tanden kregen medische verzorging in het oude St. Liduinaziekenhuis in de Nieuweweg. De autobus mocht zijn onbedoelde functie als steunpilaar pas opgeven, nadat de woning afdoende was gestut tegen instorting.

Een klein deel van de leerlingen in de bus ging naar huis, de meerderheid koos ervoor naar school te gaan, waar zij beplakt en bepleisterd de lokalen opfleurden.

(gegevens uit dagblad De Stem, de Provinciale Zeeuwsche Courant en het Zeeuwsch Nieuwsblad van 18-04-1959).

Categorieën: Historische Fotogalerij

Laatste updates

Datum

04-08-2024

In de categorie ‘Historische Fotogalerij’:

De galerij  ‘Hoogwelgeboren Hugenoten in Hontenisse’ is aangevuld met twee foto’s uit het Zeeuws Archief.

Datum

05-07-2024

In de categorie ‘Historische Fotogalerij’:

Nieuwe galerij toegevoegd, getiteld ‘Hoogwelgeboren Hugenoten in Hontenisse’, over de adellijke familie Collot d’Escury.

Datum

03-2024

Uit de categorie ‘Historische Fotogalerij’ verplaatst naar ‘Hulst Historisch Kort’:

De fotogalerij Veertig jaar veelkleurigheid over de schilderingen in het katholieke deel van de kerk te Hulst omgewerkt tot artikel.

Datum

01-2024

In de categorie ‘Historische Fotogalerij’:

Nieuw artikel ‘Hulst 1914-1918’, een neutraal grensgebied in de ‘Eerste Wereldoorlog’.

Datum

12-2023

In de categorie ‘Hulst Historisch Kort’:

Artikel over De Heilige Kindsheid uitgebreid met beeldmateriaal en beschrijving van Kindheidsoptochten in de kernen.

Datum

11-2023

In de categorie ‘Hulst Historisch Kort’:

Artikel over Casimier Lambin grondig herzien en uitgebreid, met name met aanvullende informatie uit zijn faillissementsdossier.

Uw inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
U bent met succes aangemeld voor onze nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief